Ökad skatt på sparande – vad innebär det i praktiken?
Nyligen fastställdes statslåneräntan som ligger till grund för skatten på sparande i investeringssparkonto (ISK) och kapitalförsäkring. Det höga ränteläget gör att skatten på dessa sparformer ökar rejält. Vi förklarar vad det innebär i praktiken och vad du ska tänka på.
När du investerar i aktier eller fonder på ett investeringssparkonto eller i en kapitalförsäkring betalar du ingen vinstskatt. I stället dras en årlig schablonskatt på ditt innehav, oberoende av hur värdet utvecklas. Det innebär att du slipper att skatta för vinsten vid varje transaktion och när pengarna tas ut är de redan skattade och klara. Du behöver heller inte redovisa dina affärer i deklarationen.
Hur beräknas schablonskatten?
Skatten baseras på statslåneräntan som fastställs den 30 november varje år, därefter adderas en procentenhet. För 2024 innebär det en ränta på 3,62 procent (2,62 procent plus en procentenhet). Schablonintäkten ska sedan beskattas med 30 procent. Det innebär att skatten för 2024 blir 1,086 procent (30 procent av 3,62 procent). Det kan jämföras med årets skatt på 0,882 procent.
Är ISK och kapitalförsäkring fortfarande skatteförmånligt?
En enkel tumregel är att avkastningen bör överstiga statslåneräntan plus en procentenhet för att vara lönsam, dvs 3,62 procent 2024. Historiskt sett har aktieinvesteringar över tid gett en genomsnittlig årsavkastning på omkring 7 procent, även om det givetvis inte finns några garantier för framtida utveckling. För placeringar med låg avkastning, exempelvis vissa räntepapper, kan det vara värt att se över alternativen. Du bör heller inte ha icke-investerade pengar på ditt investeringssparkonto eftersom även det kapitalet beskattas.
Finns det något annat skattegynnat alternativ?
Om din arbetsgivare erbjuder löneväxling – och du har en månadslön som överstiger cirka 51 250 kr (2024) – kan det vara ett skatteförmånligt alternativ för ett långsiktigt sparande, dvs pengar du inte behöver förrän efter du har fyllt 55 år. Löneväxling innebär att du placerar en del av din bruttolön i tjänstepension innan inkomstskatten dras. Inkomstskatt dras först när du påbörjar utbetalning av din pension. Om du hamnar under brytpunkten för statlig inkomstskatt när pensionen tas ut blir det en skattevinst. Dessutom är den årliga schablonskatten lägre än för sparformerna ovan i dagens ränteläge.
Har du några frågor kring ditt sparande? Tveka inte att kontakta din rådgivare hos oss på Säkra så hjälper vi dig!
Vill du veta mer?
Senaste artiklar
-
Marknadssyn januari 2025
Nytt år ger alltid nya möjligheter, men få går in i ett nytt år med en tom portfölj och den stora frågan är vad som redan ligger i marknadens förväntansbild och därmed i kurserna. Att börja dra...
-
Nytt år, nya pensionsregler! Här är Säkras pensionsguide för 2025
Vi reder ut hur det nya året påverkar olika pensions- och försäkringsförmåner i Sverige. Höjning av Garantipension Garantipensionen kommer att höjas med 2.6% från och med 2025, vilket innebär en ökning...
-
Trumps triumf – marknadens optimism möter osäkerhet
Donald Trump gick segrande ur det amerikanska valet och tar åter plats i Vita huset i januari nästa år, med sig drar han en våg av republikansk dominans som sätter den politiska och ekonomiska...