Skip to main content
09 september 2024

Marknadssyn september 2024 - höststök väntar

Vi har nu trätt in i den säsongmässigt svagaste månaden på året, vilket i kombination med valår i USA historiskt har varit en stökig period. Och även om inledningen på september har bjudit på svajiga marknader så är det inte som följd av historiska mönster utan snarare på att konjunkturoron är tillbaka med besked. Vi ser tydliga räntesänkningar på agendan, men inte från en position av styrka utan snarare för att stävja en ekonomisk utveckling som inte går helt enligt önskad väg.

Vi står fast vid vår mer positiva inställning till svenska tillgångar där vi ser en starkare krona och en stabilare ekonomi på horisonten. I övrigt håller vi oss diversifierade då vi alltjämt anser att marknaden har en anpassningsfas att ta sig igenom.


Jon Arnell
CIO von Euler & Partners och investeringschef inom Säkrakoncernen

Augustichock förbytt till septemberstök

De kraftiga fallen under inledningen av augusti månad slätades snabbt över med förnyad styrka inom aktier hjälpta av mer fördelaktiga makrodata. Men september har bjudit på en återvisit i volatila rörelser och konjunkturoron spelades uppenbart över allt för lätt.

Korrektion av tidigare förhoppningar

Vi har under året haft en något mer skeptisk inställning till marknadens allt för ljusa bild av den amerikanska konjunkturen. En ekonomisk mjuklandning har mer eller mindre varit cementerad i marknadens prognosbild under stora delar av året. Alltså en positiv utveckling har varit diskonterad i kurserna i kombination med stigande vinster och fallande räntor. En bild som inte fullt ut går ihop.

Historiskt har kraftiga räntehöjningar sällan haft en positiv effekt rent konjunkturellt, om än att vi lever i annorlunda tider i spåren av enorma pandemistimulanser. Men mjuklandningar hör inte till vanligheterna, varför vi har hållit oss på den neutrala sidan tillgångsmässigt och diversifierat våra portföljer och fokuserat på riskerna i marknaderna. Men vi ser nu en tillnyktring av tidigare positiva excesser.

Tillväxtoron tillbaka i marknaderna

Amerikanska inköpschefer inom tillverkningsindustrin i USA har nu uppvisat en ovanligt lång deppighet där siffran har befunnit sig under 50-strecket i 21 av de senaste 22 månaderna.

Det har endast hänt en gång tidigare sedan 1948 och det var 1989–1991. 50 indikerar brytpunkten för ekonomisk expansion eller ej och nuvarande nivåer ger varken stöd till ekonomin eller företagsvinsterna.

Arbetsmarknaden är nyckeln framåt

Amerikansk arbetsmarknad, som tidigare har visat på motståndskraft med rekordlåg arbetslöshet, uppvisar nu en tydlig trend nedåt.

Den senaste arbetsmarknadsstatistiken landade lägre än marknadens förväntansbild, vilket var ok givet att det var inom felmarginalen. Men mer oroande var och är att tidigare månader fortsätter att revideras på nedsidan. Julisiffran som chockade marknaderna i augusti på svaga 114k nya jobb, reviderades nu ned till 89k och tidigare i augusti fick vi historiska korrigeringar nedåt om över 800k.

Flertalet statistik över arbetsmarknaden uppvisar nu samma bild, det vill säga en allt mjukare utveckling och frågan är om Fed redan ligger efter kurvan gällande räntesänkningar.

Sänker Fed räntorna från en position av styrka eller ej?

Tidigare har marknaden i stort handlat på svag statistik som något positivt givet inflationsutvecklingen. Men nu när inflationsproblematiken alltmer ligger bakom oss har vi trätt in i en miljö där negativa nyheter är negativa.

Och den stora frågan är om Fed sänker från en position av styrka drivet av en god underliggande ekonomi där inflationen är bekämpad eller om det faktiskt är så att inbromsningen är hårdare och centralbanken behöver agera mer resolut. Det här är också varför räntemarknaden prisar in 100 punkters sänkningar för de tre återstående mötena under 2024.

Och det här sätter också frågetecken på aktiemarknadens vy om stigande vinster i kombination med räntesänkningar.

Den här gången är det annorlunda, eller inte?

Den amerikanska räntekurvan har varit inverterad i rekordlånga 783 dagar fram tills nu då den har börjat nosat på en positiv lutning igen. Historiskt har re-inverteringen, det vill säga att de kortare räntorna blir lägre än de längre, varit tecknet på att recessionen stundar. Vilket rimmar väl med den ökande konjunkturoron som präglar marknadsutvecklingen.

Historiken indikerar ett brett spann från vändningen av räntekurvan till recessionens start med allt från 3 månader innan under 1980 till 13 månader efter under 1990. Så tidsaspekten är uppenbart oklar och förloppet beror på inkommande makrodata.

Men räntekurvan som en indikator har historiskt varit god och det är sällan ”annorlunda den här gången”.

Ränte- och aktiemarknaden ger olika signaler

Räntemarknaden prisar in en aggressiv räntesänkningscykel, vilket endast blir aktuellt om Fed ser tydlig ekonomisk svaghet. Något nästa Fed-möte kommer att ge vägledning kring då vi får nya prognoser.

Samtidigt är aktiemarknadens förväntansbild kring vinsterna alltjämt väldigt positiv, med räntesänkningar diskonterat.

Men en svagare konjunktur betyder press på vinsterna. Risken för besvikelser är alltså överhängande.

Det positiva får vara att det finns mycket sänkningsutrymme som kan ge stöd konjunkturellt givet att styrräntan befinner sig på 5,25% idag.

Presidentvalet står och väger

Den amerikanska presidentvalskampanjen rullar vidare och i skrivande stund är det jämnt mellan de två kandidaterna, även om det slår lite fram och tillbaka i olika mätningar.

Analyserna kring ekonomiska effekter beroende på utfall börjar så smått trilla in i marknadsflödet. En Trump-seger riskerar att tynga BNP-tillväxten via högre tariffer mot Kina, Europa och Mexiko likväl som en stramare immigrationspolitik kommer att slå mot arbetsmarknaden. Det borde delvis kompenseras via sänkta skatter, men antagligen inte fullt ut.

Om demokraterna och Harris står som vinnare väntar nya satsningar bidra positivt, även om höjda företagsskatter riskerar att tynga.

Och sedan har vi osäkerheten kring vem som erhåller majoriteten i kongressen, om vi inte hamnar i ett delat läge vilket leder till trögare processer och begränsade utfall. Mycket återstår helt enkelt och det är för tidigt att börja handla på det även om räntemarknaden delvis tar höjd för större budgetunderskott och ökad statsskuld som följd av båda kandidaterna.

Riksbanken har allas blickar

Svensk ekonomi står och stampar samtidigt som inflationen tydligt taktar nedåt likväl som producentpriserna och inflationsförväntningarna. Riksbanken sänkte styrräntan vid det senaste mötet och har två till tre sänkningar ytterligare i prognosen för året. Thedéen lutar åt tre enligt de senaste intervjuerna och storbankerna trycker nu på för snabbare sänkningar i sina uppdaterade prognoser.

Inflationsförväntningar som nu över hela linjen ligger på 2%-målet eller lägre i kombination med att pristrycket i tjänstesektorn noteras på nivåer i paritet med 2020 enligt Swedbank öppnar för vidare och kanske snabbare räntesänkningar. 75 baspunkter till i år och ytterligare lika mycket under 2025 ligger just nu marknadens prisbild.

Vill du veta mer?

Här kan du ladda ner en fördjupad rapport:
pdf Marknadsbrev september 2024.pdf (350 KB)

Du kan också kontakta din Säkrarådgivare för mer information om hur aktuell marknadssyn påverkar dina innehav.


Jon Arnell
CIO von Euler & Partners och investeringschef inom Säkrakoncernen

Vill du veta mer?

Önskar du en offert eller vill veta mer om våra tjänster? Kontakta oss så berättar vi mer.

Kontakta oss

Senaste artiklar