Skip to main content
08 oktober 2024

Marknadssyn oktober 2024

Kinastimulanser, rekordmjuka centralbanker, en förhöjd temperatur i Mellanöstern och en oväntat stark jobbrapport i USA har alla varit viktiga inslag och satt tonen i marknaderna de senaste veckorna. Fed kalibrerar om, men flaggar för en lugnare takt framåt, medan kinesiska aktier skjuter i höjden på massiva stimulanser och rekordkorta investerare. Stämningen i Mellanöstern sätter återigen ljuset på oljepriset och eventuella inflationskonsekvenser, men marknaderna verkar ta det mesta med ett lugn och skickar aktier vidare uppåt. Vi förblir sunt skeptiska, men positionerar om mot mindre svenska bolag och högavkastande krediter som följd av vår positiva syn på svenska tillgångar och lägre räntor på sikt.

”Vi ser fortsatta osäkerheter som goda anledningar till vår neutrala allokering.”

Jon Arnell
CIO von Euler & Partners och investeringschef inom Säkrakoncernen

Kina stimulerar, men problemen är långtgående

En sargad fastighetsmarknad och en konsument som inte konsumerar i deflationens spår har satt tillväxtmålen i gungning. Vidare stimulanser är att vänta givet landets utmaningar och vikten av att positiva följdeffekter tar sig förbi aktiemarknaden och in i ekonomin. Historiskt har stimulanser drivit på värderingarna på uppsidan, vilket talar för fortsatt uppsida i marknaderna. Men realekonomiska effekter är av vikt och inte endast multipelexpansion för att erhålla en mer beständig utveckling.

Amerikansk konjunktur i fokus

De senaste arbetsmarknadssiffrorna överraskade kraftigt på uppsidan, även om den korta trenden alltjämt är negativ och nu befinner sig i nivå med genomsnittliga siffror från innan pandemin (prickade linjen i grafen ovan). Arbetsmarknaden är alltså fortsatt av vikt framåt och historiskt har sällan eller aldrig en begynnande stigande arbetslöshet stannat av.

Kommande rapportsäsong lär knappast vara någon klang och jubelföreställning

Vinstestimaten har justerats på nedsidan i takt med inkommande vinstvarningar, vilket delvis kan ge positiva effekter i den kommande rapportsäsongen. Men framåtblickande kommentarer kommer vara av vikt för ledtrådar kring konjunktur och vinstutveckling. Vi ser risken för en volatil rapportsäsong.

Riksbanken har allas blickar, men det är långt till november

Marknaden lutar nu åt att Riksbanken kommer att sänka styrräntan 50 punkter vid det kommande mötet i november. Det följer på det faktum att svensk ekonomi snarare rör sig i sidled eller nedåt än uppvisar den återhämtning som alla väntar på. Inklusive oss själva. Men, det tar tid innan de positiva effekterna kommer. Vi ser framför oss en återhämtning under första halvåret nästa år och att Riksbanken genomför en relativt snabb räntesänkningscykel. Men det är långt till november och mycket kan hända.

Tillgångsallokering

Osäkerhet dominerar fortsatt marknaderna med fokus på amerikansk konjunktur där Feds agerande kommer att vara avgörande för utvecklingen. Marknaderna har diskonterat en mjuklandning i den amerikanska ekonomin inklusive stigande vinster och fallande räntor. Att alla tre skulle falla ut i marknadens önskade riktning finner vi högst oklart, vilket i kombination med det stundande presidentvalet, en ökad geopolitisk oro i Mellanöstern och ett sentiment som redan lutar åt det positiva gör att vi behåller en neutral allokering. Vi förblir investerade inom såväl aktier som räntor, men håller oss diversifierade och inväntar mer tydlighet innan vi ökar risken till förmån för aktier.

Osäkerheten kvarstår, även om marknaderna för närvarande väljer att blicka framåt in i en högst oklar framtid. Räntesänkningar kommer att ge stöd, men frågan är om de kommer i den takt marknaden förväntar sig och om konjunkturen är tillräckligt stark för att besanna vinstförväntningarna. Till det kan vi lägga Trump som just nu nog utgör den största osäkerheten oavsett om han vinner presidentvalet eller inte.

Vill du veta mer?

Här kan du ladda ner en fördjupad rapport:
pdf Marknadssyn Oktober - Osäkerhet kvarstår inför nästa drag men vi blckar delvis framåt.pdf (367 KB)

Du kan också kontakta din Säkrarådgivare för mer information om hur aktuell marknadssyn påverkar dina innehav.


Jon Arnell
CIO von Euler & Partners och investeringschef inom Säkrakoncernen

Vill du veta mer?

Önskar du en offert eller vill veta mer om våra tjänster? Kontakta oss så berättar vi mer.

Kontakta oss

Senaste artiklar