Marknadssyn december 2024
Thanksgiving ses normalt som starten på julhandeln i USA, men julstämningen infann sig redan i samband med Trumps valvinst. En sentimentsboost som ser ut att driva marknaderna in i det nya året. Minsta motståndet är på uppsidan för såväl aktiekurser som dollar och räntor. Även svenska aktier lär följa med uppåt av bara farten. När vi gick in i 2024 låg förväntningarna i USA på en rätt svag tillväxt, men där förhoppningarna var att antalet räntesänkningar skulle driva förbättring. När vi nu blickar in i 2025 är det från en helt annan utgångspunkt. Amerikansk styrka ligger redan i förväntansbilden, värderingar är stretchade och vi har ett starkt år bakom oss. Ett positivt sentiment kan absolut hålla uppe marknaden ett tag, men någonstans behövs en motivering från underliggande och förväntningarna är höga när det gäller USA. Sverige å andra sidan kan överraska på uppsidan, även om vi behöver att Europa börjar se ljuset för den fulla potentialen.
”Trumpsk osäkerhet väntar 2025, men vi ska akta oss från att överanalysera."
Jon Arnell
CIO von Euler & Partners
och investeringschef inom
Säkrakoncernen
Julrally på gång, eller?
Säsongsmönstret säger det, momentum är på den rätta sidan och sentimentet är allmänt i topp, vilket ger potential för en bra avslutning på året. Vi förblir investerade i såväl aktier som räntor, men vi sprider våra risker och lutar svenskt även om vi blickar mot amerikanska mellanstora bolag.
Är Sverige ljusningen i det europeiska mörkret?
Frågan är om det är den så efterlängtade svenska återhämtningen vi börjar se tecken på. Styrkan är långt ifrån där och fortsatta räntesänkningar behövs för att bygga självförtroende. Men fastighetssektorn ser betydligt bättre ut än tidigare och den svenska konsumenten börjar visa tecken på puls enligt Konjunkturinstitutets senaste barometer. Eller i alla fall säger rykten att utländska investerare återigen har fått upp ögonen för de så uppenbart räntekänsliga hushållen och deras agerande. Precis det som sänkte svensk börs, fastighetsmarknad och inte minst den svenska kronan i ett tidigare skede. Räntekänsligheten ska, enligt konstens alla regler, fungera åt båda hållen.
Svensk inflation inget hinder för sänkningar
Riksbanken är inte kända för sina prognoser, inflationsutvecklingen är ett tydligt exempel likväl som historiska räntebesked vid olyckliga tillfällen. Men en något högre novemberinflation till trots, och ganska mycket högre än Riksbankens prognos, så är inflationen idag inget hinder. En ytterligare försvagning av kronan skulle kunna vara det, men det krävs nog en del för att pausa fortsatta räntesänkningar i det här läget. Vi ser en styrränta runt 2 procent som slutmålet där Riksbanken antagligen sänker sin tidigare prognos om 2,25 procents slutränta vid mötet i december.
Tillgångsallokering
Neutral allokering mellan tillgångsslagen består. En neutral stans betyder alltjämt att risk tas i marknaden, men att den är mer jämnt fördelad mellan aktier och räntor. Vi väljer fortsatt att arbeta inom tillgångsslagen snarare än att vikta om till någons fördel. Vi är sedan tidigare lite mer positiva till svenska tillgångar där mindre bolag och högre kreditrisk bör gynnas i en svensk återhämtning in i nästa år. Vi kan inte bortse från den amerikanska förhoppningsagendan med fokus på tillväxt, men vi kan välja hur vi investerar och vi håller en betydande global aktieexponering vilket innebär USA till stor del. Vi ser ett fortsatt positivt momentum in i det nya året, men det är ingen brist på osäkerheter. Centralbankerna likväl som politiken kommer att spela en avgörande roll under 2025 där konjunkturen står i centrum.
2025 har en del att bevisa
Förväntansbilden framåt är en helt annan än den var inför 2024. Då var oron för ekonomin stor, Fed skulle sänka på svaghet och vinstförväntningarna var inte lika uppskruvade. Nu har vi ett starkt år bakom oss och utblickarna görs från en position av styrka.
Även om förväntansbilden på indexnivå för amerikanska aktier är relativt vid, från 7 till 15 procents uppgång för 2025, så är känslan att vi går in i det nya med de amerikanska bankjättarna tävlandes om vem som är mest ”bullish”. En uppenbar tvärvändning från ingången till både 2023 och 2024 när sentimentet då var betydligt mer pessimistiskt och marknaden därefter handlade tydligt på den positiva sidan.
Det betyder inte att det är läge att sälja amerikanska aktier, men de har en del löften att infria i termer av vinster och värderingar. Potentialen på uppsidan bör med andra ord redan delvis vara inprisad och det gäller att Trump levererar.
Vill du veta mer?
Här kan du ladda ner en fördjupad rapport:
pdf
Marknadssyn December 2024.pdf
(1.43 MB)
Du kan också kontakta din Säkrarådgivare för mer information om hur aktuell marknadssyn påverkar dina innehav.
Jon Arnell
CIO von Euler & Partners
och investeringschef inom
Säkrakoncernen
Vill du veta mer?
Senaste artiklar
-
Trumps triumf – marknadens optimism möter osäkerhet
Donald Trump gick segrande ur det amerikanska valet och tar åter plats i Vita huset i januari nästa år, med sig drar han en våg av republikansk dominans som sätter den politiska och ekonomiska...
-
Pensionspusslet – nu med fler bitar och större flexibilitet!
Drömmer du om att varva lata dagar i hängmattan med lite stimulerande arbete här och där? Goda nyheter – snart blir det enklare än någonsin att pussla ihop ditt pensionärsliv precis som du önskar...
-
Marknadskommentar - börsras i Asien
Vi vaknar idag upp till kraftiga börsras i de asiatiska marknaderna där Japans aktieindex faller över 10%, sämsta dagen sedan 1987, och Taiwan noterar en historisk nedgång om 8%. En kraftigt stärkt yen,...