Marknadssyn april 2025 : Osäkerhet är marknadens värsta fiende
Även det här kommer att passera, men frågan är vad som går förlorat under tiden. Den globala makroutvecklingen står och väger, konsumenten likt företagen drar sig tillbaka och investeringsviljan tenderar att vara låg i tider av osäkerhet. Och är det något som Trump verkar vara bra på så är det att sprida osäkerhet.
Förhandlingar i all ära, men är det här verkligen rätt tillvägagångssätt? Framtiden får utvisa. Vi är sedan tidigare på den försiktigare sidan med en undervikt till aktier, men där vi håller Sverige framför USA. Den stora frågan är konjunkturens utveckling och om vi ska handla ned aktier mer, men osäkerheten kan likväl slå åt andra hållet då Trump är minst sagt oberäknelig. Det är med andra ord inte läge att lämna marknaden, men räkna med volatilitet.

Jon Arnell
CIO von Euler & Partners och investeringschef inom Säkrakoncernen
”Liberation day”, eller ”look out below day”
Trump-administrationen har nu annonserat den så efterlängtade klarheten i tullfrågan. Men frågan är om dimmorna verkligen skingrades. De finansiella marknaderna mötte med ett enormt säljtryck, vilket indikerar fortsatt oro. Trump gick ut hårdare än väntat och spär nu på osäkerheten kring den konjunkturella utvecklingen samtidigt som inflationen riskerar att gå åt fel håll. Talet innehöll även kommande avregleringar och skattesänkningar, men det ligger längre fram varför det försvinner i tullkaoset. Allt är en förhandling i Trumps värld och frågan blir hur mycket skada som hinner orsakas innan samsyn erhålls.
Stagflation ett ord i tiden
Det senaste protokollet från Riksbanken innehöll referenser till ordet stagflation, det vill säga lägre tillväxt och högre inflation. Inte ett scenario att föredra, men som är en potentiell realitet om utvecklingen fortsätter åt fel håll. Svensk ekonomi visar ljusglimtar, där inkommande statistik överraskar på den positiva sidan. Må så vara att förväntningarna är lågt ställda, men likväl en positiv utveckling.
Vi tror inte på någon räntehöjning
Hushållen och konsumenten tar som följd naturligt tag i bromsen, även om Riksbanken håller hårt i pausknappen. Prognosen är att styrräntan ligger kvar på nuvarande nivå till 2028. En trevande återhämtning där tidigare relativt goda tillväxtutsikter sakta skruvas nedåt kombinerat med förnyad inflationsoro är inget positivt. Men en räntehöjning sitter nog långt inne. Och det enda vi vet i dagsläget är att styrräntan inte kommer ligga kvar på dagens nivåer.
ALLOKERINGSINDIKATOR
Allokeringsmässigt ligger vi kvar med en undervikt mot aktier, medan den kompenseras med en övervikt mot krediter. I februari tog vi ett kliv tillbaka då vi sålde en del svensk aktieexponering likväl som global aktieexponering, vilket indirekt innebär USA. Vår tes var att osäkerheten inte prisades fullt ut, och att utrymme fanns att ta hem vinst i marknaderna som inlett året på den starka sidan. Vår bild är fortsatt att konjunkturen riskerar att försvagas än mer och att risken är överhängande att vinstestimaten behöver korrigeras på nedsidan, vilket kommer tynga riskfyllda tillgångar. Vi håller kvar vår undervikt mot aktier och en motsvarande övervikt mot krediter. Vi ser bättre förutsättningar när den värsta osäkerheten börjar lägga sig.
Vill du veta mer?
Här kan du ladda ner en fördjupad rapport:
pdf
Marknadssyn April 2025.pdf
Du kan också kontakta din Säkrarådgivare för mer information om hur aktuell marknadssyn påverkar dina innehav.

Jon Arnell
CIO von Euler & Partners och investeringschef inom Säkrakoncernen
Vill du veta mer?
Senaste artiklar
-
Den globala ekonomin 2025: Balanserad återhämtning i en komplex miljö
När vi blickar in i den ekonomiska kristallkulan för 2025, ser vi en värld som sakta men säkert reser sig ur skuggan av tidigare års turbulens. Vi ser en återhämtning präglad av både positiva...
-
Ska man inte kunna vara sambo 2025? Pensionsfällor i ditt förhållande
Pensionen i sig är könlös, men det finns flera faktorer som påverkar hur jämställd den är mellan könen. Att vara sambo kan medföra särskilda pensionsfällor som är viktiga att känna till och hantera. Deltidsfällan En av...
-
Nytt år, nya pensionsregler! Här är Säkras pensionsguide för 2025
Vi reder ut hur det nya året påverkar olika pensions- och försäkringsförmåner i Sverige. Höjning av Garantipension Garantipensionen kommer att höjas med 2.6% från och med 2025, vilket innebär en...