Skip to main content
05 augusti 2024

Marknadskommentar - börsras i Asien

Vi vaknar idag upp till kraftiga börsras i de asiatiska marknaderna där Japans aktieindex faller över 10%, sämsta dagen sedan 1987, och Taiwan noterar en historisk nedgång om 8%.

En kraftigt stärkt yen, förnyad oro för den amerikanska konjunkturen och därmed den globala och ökad osäkerhet i Mellanöstern är alla bidragande orsaker till den senaste tidens utveckling.

Globala investerare har lånat billigt i japanska yen och investerat i amerikanska dollar. När yenen nu stärks och stärks fort tvingas investerare att vända, vilket förstärker uppgången i yenen som sedan pressar börsen. Enkelt uttryckt.

Gällande den amerikanska konjunkturen har vi lyft den tidigare som ett osäkerhetsmoment där vi har sett svaghet och pekat på negativa överraskningar och risken för en hårdare konjunkturell nedgång. Marknaderna har dock fram till nu fokuserat på en mjukare ekonomisk nedgång i väntan på räntesänkningar från den amerikanska centralbanken.


Jon Arnell
CIO von Euler & Partners och investeringschef inom Säkrakoncernen

Räntesänkningar rycker nu allt närmare, men anledningen blir snarare att dämpa den ekonomiska nedgången än att enbart inflationen faller tillbaka till målet.

När räntesänkningar sker i samband med en tydlig konjunkturnedgång har det historiskt inte varit positivt för aktier då det sätter press på vinstförväntningarna. Något som vi flaggat för har legat på den lite för positiva sidan. Den betydligt svagare amerikanska jobbsiffran i fredags har fått investerarna att prisa in fler räntesänkningar från Fed och kanske till och med en dubbelsänkning i september. Det skulle vara en panikåtgärd och inget positivt överlag.

Den tredje drivkraften är oroligheterna i Mellanöstern, vilka ser ut att eskalera. Geopolitisk oro tenderar att initialt ha en negativ effekt på marknaderna som sedan dämpas. Men osäkerhet är något investerare skyr, vilket skapar volatilitet i marknaderna.

Europeiska terminer indikerar i skrivande stund en öppning söder om 2%.

Vi håller sedan tidigare en försiktigare inställning till riskfyllda tillgångar, vilket innebär att vi förespråkar en balanserad portfölj och där man som placerare inte bör ta mer risk än sin neutrala utgångspunkt. Vi sålde före sommaren av japanska aktier till förmån för indiska då vi såg bättre potential där.

Vi bevakar utvecklingen kontinuerligt. Följ oss gärna på Linkedin och vår investeringschef Jon Arnell på X (Twitter) för dagliga uppdateringar.


Jon Arnell
CIO von Euler & Partners och investeringschef inom Säkrakoncernen

Vill du veta mer?

Önskar du en offert eller vill veta mer om våra tjänster? Kontakta oss så berättar vi mer.

Kontakta oss

Senaste artiklar