Krigshändelserna i Ukraina - påverkan på varuförsäkring

Med anledning av krigshändelserna i Ukraina vill vi informera om krigsförsäkringen som de flesta varuförsäkringsavtal har som tilläggsvillkor. Krigsförsäkringarna omfattar huvudsakligen godstransporter med fartyg men det finns krigsförsäkringar som också avser flyg- och fartygsförsäkringar. I många fall gäller villkoren också strejkförsäkring (strejk, upplopp, terrorism m.m.). ”Joint War Committee” på Lloyds i London utfärdar restriktioner som offentliggörs i ”Listed Areas” som försäkringsbolagen följer strikt.

Försäkringbolag som har krigs- och strejkförsäkringar tecknade säger därför upp dessa med omedelbar verkan och med 48 timmars varsel i normalfallet, i andra fall med 7 dagar varsel om man har klausul 271. Rätten att säga upp krigs- och strejkförsäkringar, finns oftast inskrivna i allmänna villkor som finns införlivade i försäkringsavtalen. Konsekvensen är att skadehändelser orsakade av krigs- och strejkhandlingar är helt oförsäkrade. I normalfallet kan man dock när krigsrisken har upphört, återfå möjligheten att täcka av just krigsrisker genom ”reinstatement”, dock oftast med en betydligt högre riskpremie.

Det åligger i övrigt försäkringstagare att ha kontroll över vad som gäller vid transporter. Därtill också vad som gäller avseende olika sanktioner som nu införs. Det är viktigt att komma ihåg att vid sanktionsbrott kommer inte försäkringsbolagen betala ut någon ersättning vid skada.

Tveka inte att kontakta våra kollegor inom Säkra Marine vid eventuella frågor.

John Wigsten
070-838 51 09
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Johan Lück
0733-30 98 63
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Vill du veta mer?

Önskar du en offert eller vill veta mer om våra tjänster? Kontakta oss så berättar vi mer.

Kontakta oss

Senaste artiklar

  • Har din pension sett bättre dagar?

    Har din pension sett bättre dagar?

    Äldre pensionsförsäkringar är ofta dyra och har onödiga avgifter som äter av ditt pensionskapital. Nu kan du flytta dina gamla försäkringar som inte håller måttet! Den 1 juli i år utökas flytträtten...
Säkra AB, Box 5775, 114 87 Stockholm

Säkra AB, Box 5775, 114 87 Stockholm
Cookiepolicy | Behandling av personuppgifter
Copyright © 2022