Höj blicken – stöket är köptillfällen
KRÖNIKA. Sommaren står för dörren, likviditeten i marknaderna falnar och vad det verkar centralbankernas tidigare så tydliga vilja att sänka räntorna. Konjunkturinstitutets senaste prognoser sträcker ut den svenska lågkonjunkturen in i 2025 och konsumtionen saknar fortsatt lyskraft som följd av alltjämt pressade hushåll.
Att anta att sommaren kan bli svängig är inte svårt, och vem hade egentligen trott att Riksbanken skulle våga sig på en andra sänkning redan nu i juni. Om än att det senaste räntebeskedet höll en mjukare linje än väntat med fler sänkningar på horisonten. Nej, sommaren får dedikeras till reflektion med hopp om en förnyad styrka till hösten där Sverige ändå har goda förutsättningar
Marknaderna gick in i året med fulla risksegel där förväntan om kommande räntesänkningar stod för medvinden. Den sinnebilden har dock allt eftersom avvecklats i takt med en makroekonomisk styrka och en mer segdragen nedgång i inflationen på framför allt andra sidan Atlanten.
Jon Arnell
CIO von Euler & Partners
och investeringschef inom
Säkrakoncernen
Här skiljer sig utvecklingen åt beroende på geografi, men den amerikanska centralbankens agerande tenderar att vara ledande varför vi ofta refererar till den. Federal Reserves (Fed) vilja att sänka räntan har gått i stå, där tre har blivit en väntad sänkning. Och risken för noll ligger i farans riktning, där den ekonomiska motståndskraften har överraskat och inflationens envishet har tryckt Fed åt fel håll. Och därmed influerat övriga centralbanker som tenderar att röra sig i flock över tid.
Centralbankerna, Riksbanken inkluderat, har om och om igen klargjort att de är beroende av inkommande ekonomiska data för att kunna fatta rätt beslut. Det innebär att de per definition är bakåtblickande och därmed kommer att hålla i räntan för länge, med risk för ekonomisk svaghet längre fram. Riksbanken klev ur sin komfortzon och gick före med en första räntesänkning, stärkta i synen om en redan svag ekonomisk utveckling och en skarp trend nedåt i inflationen. Och även om uppbackning levererades relativt omgående från den europeiska centralbanken (ECB) i form av en första sänkning, så är vägen framåt mer grumlig.
ECB brottas med tysk löneinflation, men även en ökad politisk osäkerhet i svallvågorna av ett minst sagt ofördelaktigt EU-val vilket lett Frankrike till nyval. Risken för strul är uppenbar och vad som tidigare såg ut som en potentiell europeisk vår, likt den svenska ekonomin som ser piggare ut på horisonten, så lutar det snarare nu åt ett höstrusk med vibbar från eurokrisen.
Så för svenska hushåll – med siktet inställt på räntesänkningar – står kanske förhoppningen till att en försvagning i den amerikanska ekonomin ska leda in Fed på rätt väg igen. Och även om motståndskraften har funnits där så knakar det i fogarna med negativa ekonomiska överraskningar, vilket föranleder tron att Fed snart hittar tillbaka till sänkningsknappen.
Problemet är bara att en fallerande amerikansk konjunktur med största sannolikhet innebär att vinstförväntningarna, vilka i grunden driver aktiekurserna, är för uppskruvade och därmed riskerar sätta press på marknaderna. Men då kan vi å andra sidan köpa mer aktier som följd av räntesänkningarna, så win-win för svenska sparare.
Rörelser kommer det i vilket fall bli. Men säger vi inte det inför varje sommar? ”Sell in May…” och ”köp till sillen och sälj till kräftorna” och allt det där. Och ändå tenderar juli att vara en historiskt relativt stark månad. Enkelt ska det aldrig vara och då har vi inte ens börjat diskontera eventuella utfall i det kommande amerikanska presidentvalet.
Nej, slutsatsen får bli att fokusera på den längre sikten och se stöket i marknaderna som köptillfällen.
Jon Arnell
CIO von Euler & Partners
och investeringschef inom
Säkrakoncernen
Vill du veta mer?
Senaste artiklar
-
Marknadssyn januari 2025
Nytt år ger alltid nya möjligheter, men få går in i ett nytt år med en tom portfölj och den stora frågan är vad som redan ligger i marknadens förväntansbild och därmed i kurserna. Att börja dra...
-
Nytt år, nya pensionsregler! Här är Säkras pensionsguide för 2025
Vi reder ut hur det nya året påverkar olika pensions- och försäkringsförmåner i Sverige. Höjning av Garantipension Garantipensionen kommer att höjas med 2.6% från och med 2025, vilket innebär en ökning...
-
Trumps triumf – marknadens optimism möter osäkerhet
Donald Trump gick segrande ur det amerikanska valet och tar åter plats i Vita huset i januari nästa år, med sig drar han en våg av republikansk dominans som sätter den politiska och ekonomiska...