Förstärk din pension med löneväxling
Drömmer du om att leva ett långt och aktivt liv som pensionär och vill dryga ut pensionen? Kanske vill du gå i pension tidigare och behöver komplettera ditt övriga sparande? Då kan löneväxling vara ett bra alternativ att titta närmare på.
Löneväxling innebär att du byter bort en del av din lön idag mot det som kommer att bli din lön i framtiden, det vill säga din framtida pension. Du avsätter en del av din bruttolön till tjänstepension, det vill säga före inkomstskatten dras. Inkomstskatt tas ut först när du påbörjar utbetalning av din pension. Eftersom man vanligen har en lägre inkomst, och därmed en lägre marginalskatt, när utbetalningen av pensionen sker, kan det innebära en skattefördel.
En annan viktig fördel med löneväxling är att din arbetsgivare har möjlighet att dryga ut ditt sparande. Din arbetsgivare betalar nämligen lägre sociala avgifter när du löneväxlar till tjänstepension jämfört med när du tar ut lön. Mellanskillnaden, som är närmare 6 procent, läggs därför normalt till ditt löneväxlingssparande. Om du exempelvis löneväxlar 3 000 kronor per månad placeras 3 174 kronor per månad i din pensionsförsäkring.
Vem kan löneväxla?
Löneväxling passar inte alla. Om du har en lön som understiger 8,07 inkomstbasbelopp, vilket motsvarar en lön på 51 245 kronor i månaden (2024), bör du inte löneväxla då dina socialförsäkringsförmåner som exempelvis sjukpenning påverkas negativt.
Möjligheten att löneväxla tillåts inte heller på alla arbetsplatser. Prata med din arbetsgivare för att se om det är ett alternativ där du jobbar.
Varför ska jag löneväxla?
- Du vill förstärka din pension och själv kunna påverka din situation i samband med pensioneringen
- Sparandet är bundet till pension och riskerar inte att konsumeras i förtid
- Du har möjlighet att spara ett högre belopp än vad du avstår i lön
- Löneväxling kan vara ett skattegynnat sparande
Har du några frågor om din pension eller ditt pensionssparande? Kontakta din rådgivare inom Säkra så hjälper vi dig!
Att tänka på vid löneväxling
|
Vill du veta mer?
Senaste artiklar
-
Marknadssyn januari 2025
Nytt år ger alltid nya möjligheter, men få går in i ett nytt år med en tom portfölj och den stora frågan är vad som redan ligger i marknadens förväntansbild och därmed i kurserna. Att börja dra...
-
Nytt år, nya pensionsregler! Här är Säkras pensionsguide för 2025
Vi reder ut hur det nya året påverkar olika pensions- och försäkringsförmåner i Sverige. Höjning av Garantipension Garantipensionen kommer att höjas med 2.6% från och med 2025, vilket innebär en ökning...
-
Trumps triumf – marknadens optimism möter osäkerhet
Donald Trump gick segrande ur det amerikanska valet och tar åter plats i Vita huset i januari nästa år, med sig drar han en våg av republikansk dominans som sätter den politiska och ekonomiska...