Dags att se över dina personförsäkringar?
Försäkringar är ett snårigt område som ofta hamnar långt ned på prioriteringslistan när det kommer till privatekonomin. Många gånger har man kvar sina gamla försäkringar för att det är enkelt och inte sällan finns det överlappande skydd från olika håll. Genom att ta kontroll över sitt försäkringsskydd finns mycket pengar att spara! Vi bad vår personförsäkringsexpert Madelene Appelqvist att dela med sig av sina tips.
Hur har vi det med skyddsnätet generellt?
– Jag skulle säga att vi har ett bra grundskydd överlag här i Sverige, både från samhället och via arbetsgivare. Men med det sagt så är det verkligen en grund. För att du ska ha ett så bra och heltäckande försäkringsskydd som möjligt vid till exempel sjukdom, olycksfall eller dödsfall behöver du själv komplettera med rätt försäkringar.
Madelene Appelqvist
Rådgivare och specialist inom personförsäkring
Vilka försäkringar bör man ha?
– Det beror på din livssituation. Tänk tanken vem som är ekonomisk beroende av dig? Har du ingen som är beroende behöver du exempelvis ingen livförsäkring. Men oavsett familjesituation bör det finnas en olycksfallsförsäkring som gäller dygnet runt och gärna en sjukförsäkring som kompenserar för inkomstbortfall vid en långtidssjukskrivning. Finns det barn är barnförsäkring givetvis en viktig del. Sedan kan det vara bra med en vårdförsäkring för att vara säker på att du får tillgång till specialistvård utan långa väntetider.
Aktuella försäkringar för olika livssituationer
Ibland finns försäkringar från flera håll, berätta.
– Det stämmer. En viss typ av skydd får du vanligtvis via din arbetsgivare. Det kan också finnas försäkringar via fackförbund eller bolåneskydd kopplat till bolånet. Börja med att kartlägga vad du omfattas av så kan du sedan avgöra om något saknas.
När är det läge att komplettera med eget?
– Se över din situation och vad som är viktigt för att skapa en ekonomisk trygghet för dig. Är det att familjen kan bo kvar i bostaden om du eller din partner avlider? Är det att kunna behålla en god levnadsstandard? Vilka marginaler finns om du skulle bli långtidssjukskriven? Och så vidare. Det kan vara bra att prata med en rådgivare som kan hjälpa till att skapa en helhetsbild över dina ekonomiska förutsättningar, ditt skydd och eventuella luckor.
Hur ofta behöver man gå igenom sina försäkringar?
– Du bör åtminstone se över ditt skydd när förutsättningarna ändras, exempelvis vid en skilsmässa. Kanske har barnen flyttat ut och är självförsörjande? Sedan är det alltid bra att jämföra priser och villkor mellan olika försäkringsbolag. Det är dock viktigt att komma ihåg att bara för att en försäkring är billig innebär det inte alltid att den är bra.
Vill du veta mer eller boka tid för rådgivning? Kontakta någon av våra rådgivare runt om i landet så hjälper vi dig.
Försäkringsskydden i korthet
Livförsäkring
En livförsäkring är ett skydd som innebär att ett engångsbelopp betalas ut till efterlevande vid dödsfall. Du väljer själv vilket försäkringsbelopp som är lämpligt för dig och din familj när du ansöker om försäkringen.
Sjukförsäkring
Vid en långtidssjukskrivning ger sjukförsäkringen dig ett kompletterande skydd utöver ersättningen från Försäkringskassan. Ersättning utgår så länge arbetsoförmågan kvarstår.
Olycksfallsförsäkring
Olycksfallsförsäkringen ersätter dig om du får en bestående skada efter ett olycksfall och
täcker även kostnader för sjukvård, mediciner och resor till och från vården. Till skillnad från det skydd som täcks av arbetsgivaren, gäller den vanligen dygnet runt oavsett om du arbetar, studerar eller har semester.
Vårdförsäkring
Med en vårdsförsäkring får du tillgång till privat vård utan långa väntetider. Försäkringen har ofta en service- och vårdgaranti som innebär att du får träffa en läkare inom ett visst antal dagar och är garanterad operationstid inom utsatt tid.
Barnförsäkring
En barnförsäkring ger ersättning vid både sjukdom och olycksfall. Ersättning kan bland annat lämnas för medicinsk och ekonomisk invaliditet, vid sjukhusvistelse, för vård i hemmet och vanprydande ärr.
Observera att det alltid är fullständiga villkor som gäller vid skada.
Madelene Appelqvist
Rådgivare och specialist inom personförsäkring
Vill du veta mer?
Senaste artiklar
-
Marknadssyn januari 2025
Nytt år ger alltid nya möjligheter, men få går in i ett nytt år med en tom portfölj och den stora frågan är vad som redan ligger i marknadens förväntansbild och därmed i kurserna. Att börja dra...
-
Nytt år, nya pensionsregler! Här är Säkras pensionsguide för 2025
Vi reder ut hur det nya året påverkar olika pensions- och försäkringsförmåner i Sverige. Höjning av Garantipension Garantipensionen kommer att höjas med 2.6% från och med 2025, vilket innebär en ökning...
-
Pensionspusslet – nu med fler bitar och större flexibilitet!
Drömmer du om att varva lata dagar i hängmattan med lite stimulerande arbete här och där? Goda nyheter – snart blir det enklare än någonsin att pussla ihop ditt pensionärsliv precis som du önskar...