Att spara i oroliga tider – experten tipsar
Räntor som skjuter i höjden, hög inflation och en börs som svajar – hur ska man tänka kring sitt sparande i dessa tider? Vi bad vår investeringsrådgivare Tobias Henricson att förklara hur man kan skapa en hållbar sparplan genom krisen.
– Jag brukar prata med mina kunder om att man ska dela upp sitt sparande i tre påsar. Först och främst bör det finnas en buffert som ska täcka oförutsedda utgifter, till exempel om något går sönder i hemmet eller bilen behöver repareras. Den andra delen är sparande till utgifter som du vet eller tror att du kommer att behöva på medellång sikt, exempelvis för att köpa en ny bil. Pengar som finns kvar efter detta ska du investera på de finansiella marknaderna.
Hur stor buffert bör man ha?
– Det varierar beroende på livsstil och situation. En familj med flera barn och höga fasta kostnader behöver mer än ett ensamhushåll i en hyresrätt, men jag skulle säga att väldigt få behöver mer än 100 000 kr i buffert.
Ska pengarna placeras på ett sparkonto eller på börsen?
– Buffertsparande placeras lämpligen på ett sparkonto med ränta. För sparande på medellång sikt kan ett bundet räntekonto eller ränteplaceringar vara bra alternativ. Man ska dock vara medveten om att även om det för tillfället går att få upp mot 4 procent ränta på ett sparkonto så tappar pengarna i värde p.g.a. skatt och inflation. Det är ett samband som inte bara gäller under nuvarande förutsättningar utan även i ett historiskt perspektiv. Med andra ord urholkar pengar på sparkonton vår köpkraft och förmögenhet även i tider med ”hög” ränta. Därför bör det långsiktiga sparandet placeras på de finansiella marknaderna, exempelvis på börsen som historiskt gett en genomsnittlig årsavkastning på omkring 7 procent.
Men är det verkligen rätt läge att gå in på börsen nu?
– Det är helt omöjligt att försöka tajma marknaden. Risken är att du köper och säljer vid fel tillfälle, vilket får stora negativa konsekvenser på avkastningen. Kriser kommer och går men börsen har historiskt alltid återhämtat sig och vi har flyttat oss högre upp i avkastningskurvan efter en kris. Det viktigaste är att hålla fast vid sin långsiktiga strategi även om det under perioder av turbulens och nedgångar kan kännas motigt. Om du känner oro eller tvivlar på din nuvarande placering är det alltid bra att bolla dina tankar med en placeringsrådgivare som kan hjälpa dig att fatta rationella beslut utifrån din specifika situation.
Hur placerar du själv dina pengar?
– Jag investerar successivt och långsiktigt. I min aktieportfölj har jag globalfonder i botten, därefter har jag valt att investera i branscher som gynnas av långsiktiga globala trender, så kallade megatrender. Teknologi och energiomställning är två sådana exempel. Sedan har jag också en del av min portfölj placerad i fastighetsbranschen och i småbolag som jag anser har straffats obefogat hårt under börsoron.
Avslutningsvis, om du skulle ge tre spartips, vad skulle det vara?
– Då skulle jag utgå från följande grundregler:
- spara regelbundet och undvik att försöka tajma marknaden
- sprid risken, gärna över olika marknader, branscher och tillgångsslag
- håll fast vid din långsiktiga strategi – ta hjälp av en rådgivare om du behöver
Har du några frågor om ditt sparande? Kontakta din rådgivare hos oss på Säkra så hjälper vi dig!
Vill du veta mer?
Senaste artiklar
-
Marknadssyn oktober 2024
Kinastimulanser, rekordmjuka centralbanker, en förhöjd temperatur i Mellanöstern och en oväntat stark jobbrapport i USA har alla varit viktiga inslag och satt tonen i marknaderna de senaste...
-
Marknadskommentar - börsras i Asien
Vi vaknar idag upp till kraftiga börsras i de asiatiska marknaderna där Japans aktieindex faller över 10%, sämsta dagen sedan 1987, och Taiwan noterar en historisk nedgång om 8%. En kraftigt stärkt yen,...
-
Höj blicken – stöket är köptillfällen
KRÖNIKA. Sommaren står för dörren, likviditeten i marknaderna falnar och vad det verkar centralbankernas tidigare så tydliga vilja att sänka räntorna. Konjunkturinstitutets senaste prognoser...