Skip to main content

Visste du att inflationen påverkar försäkringsskyddet?

Inflationen påverkar inte bara matpriser och ränteläget. Den har också betydelse för din företagsförsäkring. Vår försäkringsförmedlare Kristoffer Nilsson förklarar och ger tips på vad du ska tänka på när du förnyar din försäkring.

– Försäkringar som har tecknats för längesedan har ofta gamla värden angivna i försäkringsbreven. Det är extra tydligt nu när inflationen driver upp nyvärden på maskiner, inventarier och varulager. Det är helt enkelt mycket dyrare att ersätta inventarier och annat lösöre än vad det var för några år sedan.

Hur påverkar det försäkringen?

– I värsta fall kan det innebära att ersättningen som betalas ut av försäkringsbolaget bara täcker en bråkdel av det som har gått förlorat vid exempelvis en brand. Sedan ska man också känna till att försäkringsvillkoren har en skrivning i villkoren som heter underförsäkring. Det innebär att man inte får full ersättning av det angivna försäkringsbeloppet som står i försäkringsbrevet om nyvärdet i själva verket är högre vid en skada. Därför är det extra viktigt att försäkringsbeloppen i försäkringen är uppdaterade och speglar nyvärdet.

Är det något annat som är bra att känna till när det är dags att förnya försäkringen?

– Inför förnyelsen träffar vi våra kunder, alternativt skickar ut förnyelsefrågor digitalt, för att gå igenom hur behoven har ändrats. Detta för att man som kund inte ska hamna i en situation där man inte får ersättning vid en skada. Se till att ni tar er tid att gå igenom dessa ordentligt och ta gärna en dialog med din förmedlare om du har några frågor kring ditt försäkringsskydd. Det kan till exempel vara så att man har behövt ställa om verksamheten i utmanande tider som dessa för att hitta nya affärsmöjligheter. Då är det viktigt att detta framgår i verksamhetsbeskrivningen i försäkringsbrevet för att ansvarsförsäkringen och rättsförsäkringen ska gälla.

Något sista medskick?

– Tveka inte att kontakta oss på Säkra. Vårt jobb är att se till att ni alltid är rätt försäkrade utifrån era specifika behov, önskemål och förutsättningar.

Läs även:
Att tänka på när du försäkrar ditt företag

Vill du veta mer?

Önskar du en offert eller vill veta mer om våra tjänster? Kontakta oss så berättar vi mer.

Kontakta oss

Senaste artiklar

  • Inbrottssäkra din verksamhet i sommar

    Inbrottssäkra din verksamhet i sommar

    Sommaren är högsäsong för stölder och inbrott. Det gäller även din verksamhet. Men det finns sätt att minska inbrottsrisken. Här har vi samlat några tips på hur du kan förebygga inbrott och vad du...