Skip to main content

Pensionsångest? 5 tips till dig som egenföretagare

Som egenföretagare behöver du själv ta ett stort ansvar för din pension och din ekonomiska trygghet. Här har vi samlat fem tips som hjälper dig på vägen.

1) Ta ut lön till maxtaket

För att ha rätt till allmän pension måste du ta ut lön och betala in skatter och avgifter. Full intjäning till den allmänna pensionen får du om du tar ut lön upp till maxtaket. I år (2024) går gränsen vid 51 245 kronor i månaden. Lönens storlek påverkar också möjlig insättning till pensionssparande med fullt avdrag och nivån på din sjuk- och föräldrapenning.

2) Spara till pensionen

De flesta anställda får tjänstepension via sin arbetsgivare men du som egenföretagare behöver själv avsätta pengar till din pension. Som egenföretagare i ett aktiebolag får du göra avdrag för pensionssparande med 35 procent av lönen upp till 10 prisbasbelopp, dvs max 573 000 kronor per år (2024). Det kan därför vara en god idé att se över utrymmet i slutet av året för att se om du kan göra extra insättningar. Men glöm inte bort att det är bättre att spara lite än att inte spara alls!

3) Teckna sjukförsäkring

Som egenföretagare har du inte samma försäkringsskydd som när du är anställd. Det kan få betydande konsekvenser för din ekonomi om du blir långvarigt sjuk. Därför kan det vara klokt att teckna en sjukförsäkring som delvis kompenserar för detta.

Det är viktigt att komma ihåg att om du tar ut en del av vinsten som utdelning istället för lön, så är den delen inte sjukpenninggrundande. Det finns dock sjukförsäkringar som tar hänsyn till detta och där det går att försäkra den inkomst som tas ut som utdelning.

4) Teckna sjukvårdsförsäkring

Både du och din verksamhet riskerar att drabbas hårt om du skulle bli arbetsoförmögen. Med en privat sjukvårdsförsäkring får du snabbt tillgång till vård och kan återgå till arbetet så fort som möjligt.

5) Skjut inte på problemet

Pensionen kan verka avlägsen men ju tidigare du får koll, desto större möjlighet har du att påverka den. Om du är osäker, kontakta en finansiell rådgivare för att få råd kring vad som är det bästa alternativet för just dig.

Vill du veta mer om hur du som egenföretagare kan trygga din ekonomi? Tveka inte att kontakta din lokala Säkraförmedlare så hjälper vi dig!

Rådgivningskontor

Vill du veta mer?

Önskar du en offert eller vill veta mer om våra tjänster? Kontakta oss så berättar vi mer.

Kontakta oss

Senaste artiklar