Marknadskommentar
Vi har lämnat en vecka av kaos bakom oss och står inför en högst osäker utveckling, både i marknaderna och i världsekonomin. Allt i spåren av Trump-administrationens initierade handelstullar där nedgångarna under fredagen intensifierades av kinesiska mottullar och en Fed-chef som endast förstärkte tillväxt- och inflationsoron. I skrivande stund har EU annonserat motåtgärder på amerikanska varor, vilket bygger upp för en fortsatt skakig utveckling.
Nedgångarna i de amerikanska marknaderna är i paritet med historiska mönster 1987, 2008 och 2020, alla präglade av hög volatilitet och kraftiga fall. Nasdaq är nu tillbaka på 2021 års nivåer efter att ha tappat över 20% från toppen. Stockholmsbörsen, i termer av OMXS30, har tappat 10% på en vecka eller 16% på en månad.

Jon Arnell
CIO von Euler & Partners och investeringschef inom Säkrakoncernen
Höga tullar har sällan varit ett recept för framgång, något vi kan lära av historien, och risken är överhängande att vi går in i en svag ekonomisk utveckling där hushållen är de stora förlorarna. Osäkerheten driver företag och konsumenter till inaktivitet, vilket i ett utdraget scenario hämmar tillväxten och där med den ekonomiska utvecklingen. Centralbankerna flaggar för stagflation, det vill säga fallande tillväxt och stigande inflation. Men frågan är om inte pressen på tillväxten relativt fort kommer att driva ned priserna, vilket marknaderna också indikerar med kraftigt fallande oljepris och räntor. Marknaderna förväntar sig nu upp till fyra räntesänkningar från Fed under innevarande år och Riksbanken lär drivas åt samma håll om vi förblir i ett oklart läge under en utdragen period, givet den redan tröga återhämtningen.
Ingen vet vad som händer härifrån, osäkerheten är högst påtaglig och volatiliteten riskerar att vara fortsatt hög. Vi ligger sedan tidigare underviktade aktier och ser vidare fall härifrån som möjlighet att addera risk i våra portföljer. Men vi är långt ifrån bekväma med den nuvarande utvecklingen.
Historiskt har det lönat sig att köpa aktier på kraftiga fall, men värderingar är fortsatt relativt höga, vinstestimaten har endast justerats marginellt på nedsidan samtidigt som privatinvesterare rekord köpte de amerikanska marknaderna under förra veckan. Det i kombination med det minst sagt oklara läget talar för att vi ännu inte har sett den riktiga kapitulationen och den definitiva botten, utan att vi riskerar en mer utdragen process.
Samtidigt tenderar de kraftigaste fallen att följas av de största uppgångarna och Trump är högst oberäknelig, vilket öppnar för stora slag åt båda hållen. Det är därför av vikt att inte lämna aktiemarknaden helt om man är en långsiktig placerare. De stora kasten, det vill säga att sälja allt för att sedan köpa tillbaka, är sällan lönsamt i längden. Förbli investerad och håll en diversifierad portfölj. Var bekväm med risken vilket som aktieägare kommer att innebära stora rörelser i portföljen, men fortsätt köpa eller för den delen månadsspara. Även dagens osäkerhet kommer att skingras.

Jon Arnell
CIO von Euler & Partners och investeringschef inom Säkrakoncernen
Vill du veta mer?
Senaste artiklar
-
Marknadssyn april 2025 : Osäkerhet är marknadens värsta fiende
Även det här kommer att passera, men frågan är vad som går förlorat under tiden. Den globala makroutvecklingen står och väger, konsumenten likt företagen drar sig tillbaka och investeringsviljan...
-
Den globala ekonomin 2025: Balanserad återhämtning i en komplex miljö
När vi blickar in i den ekonomiska kristallkulan för 2025, ser vi en värld som sakta men säkert reser sig ur skuggan av tidigare års turbulens. Vi ser en återhämtning präglad av både positiva...
-
Ska man inte kunna vara sambo 2025? Pensionsfällor i ditt förhållande
Pensionen i sig är könlös, men det finns flera faktorer som påverkar hur jämställd den är mellan könen. Att vara sambo kan medföra särskilda pensionsfällor som är viktiga att känna till och hantera. Deltidsfällan En av...