Skip to main content

Marknadskommentar augusti: Köpa till sillen och sälja till kräftorna?

Sommaren har bjudit på en stark börs, när inflationsoron åtminstone tillfälligt mattades av samtidigt som bolagen visat sig vara motståndskraftiga. Men oron finns fortfarande kvar och makrosignalerna ger ingen tydlig vägledning, och det finns anledning att tro att volatiliteten kan bestå.

Att köpa till sillen och sälja till kräftorna är ett talesätt om när man ska investera på börsen. Det kanske inte är helt grundat i studier och finansiell teori, men i år visade det sig vara rätt råd. Vi kan konstatera att från botten i mitten av juni och fram till idag varit en mycket bra börsperiod där amerikanska S&P 500 stigit med 15 procent, och lagom till kräftpremiären ökade osäkerheten och vi har de senaste dagarna åter sett börsen vända nedåt igen.

Som en start inför den stundande hösten sammanfattar vi i denna månads marknadskommentar vad som utspelat sig för makrostatstiken och de finansiella marknaderna.

Makrostatistiken tyder på vikande ekonomi

Vi kan börja med att konstatera att den amerikanska ekonomin under andra kvartalet gick in i recession, det vill säga två kvartal i rad med negativ tillväxt enligt den generella definitionen. Samtidigt fortsätter det skapas nya jobb i landet och i juli tillkom 528 000 nya jobb, klart över prognoserna om 250 000, och arbetslösheten i landet är nere på 3,5 procent vilket är den lägsta siffran februari 2020 vilket kan tyckas märkligt. Men ofta släpar statistiken och det går inte att dra några definitiva slutsatser.

På grund av den starka arbetsmarknaden har det funnits oro för ytterligare tryck upp på inflationen, men sommarens statistikskörd visade att inflationen trots allt inte stiger lika snabbt som väntat, vilket snabbt tolkades av marknaden som att Federal Reserve inte kommer att höja räntorna i samma takt som tidigare befarats. Som vanligt lusläser marknadens aktörer protokollen från centralbankens möten och minsta förflyttning av ett kommatecken kan ibland tolkas som en förändring i riktning. Av det senaste protokollet framgår att centralbankens ledamöter inte anser att det finns tydliga bevis för att inflationen börjat vika, men där övriga uttalanden tolkades som att det är mer sannolikt att räntan höjs med 0,5 procentenheter i september, snarare än tidigare 0,75 procentenheter. Ytterligare inflationsstatistik som publiceras fram till nästa räntebesked lär bli avgörande för vilket beslut som fattas.

En faktor som ligger lite i skymundan för allt fokus på inflationen är att den amerikanska bostadsmarknaden är svag, och vi kan notera att försäljningen av nya bostäder fallit med 26 procent sedan årsskiftet vilket är en tydligt negativ signal om hushållens framtidsutsikter som står i kontrast mot den starka sysselsättningsutvecklingen.

Signalerna i Europa tyder också på att en svagare ekonomisk verklighet ligger framför oss, där bland annat det tyska IFO-indexet, som mäter affärsklimatet i landet, försvagades mer än väntat och föll till den lägsta nivån på två år. Orsaken till den svaga utvecklingen bedöms framför allt vara stora frågetecken kring leveransen av gas från Ryssland, samt de generellt höga energipriserna. Det återspeglas också i siffrorna, såsom tysk industriproduktion, vilka också visar en nedåtgående trend. Liksom i USA har den stigande europeiska inflationsnivån tvingat centralbanken att agera, och ECB har också höjt styrräntan med 0,5 procentenheter, vilket var mer än väntat.

När vi blickar framåt indikeras en avtagande aktivitet på flera fronter, ett sammanvägt inköpschefsindex för tjänste- och verkstadsindustrin visar nu en nivå under 50 såväl USA som Tyskland och Eurozonen som helhet. Det amerikanska indexet föll i den senaste mätningen till 45,0 vilket är den lägsta nivån på 27 månader, medan Eurozonen noterade den lägsta nivån på 18 månader. Även Kinas tillväxt visar en tydlig inbromsning till 2,5 procent under det första halvåret, och är därmed långt under landets officiella tillväxtmål på 5,5 procent. Inköpschefsindex för landets tillverkningsindustri faller också men ligger alltjämt kvar ovanför jämviktsnivån 50, där det fortsatt finns störningar i kölvattnet av landets nedstängningar som påverkar framtidsutsikterna.

Utvecklingen stark under juli

Såväl Stockholmsbörsen som Nasdaq noterade uppgångar på 12 procent under juli. Det innebär att Nasdaq har stigit med hela 20 procent sedan botten i juni och att indexet återhämtat omkring en tredjedel av årets nedgång. Utvecklingen står och faller med inflationsförväntningarna, och signaler om att inflationen kan vara på väg att mattas och att den amerikanska centralbanken till och med skulle kunna sänka styrräntorna under nästa år gav bränsle åt en återhämtning. Framöver lär fokus också ligga på inflationen, men en del av osäkerheten har samtidigt förflyttats från de direkta effekterna av inflationen till hur centralbankernas åtstramning kommer att påverka tillväxten.

Tillväxten i BNP förväntas falla där USA vilket redan nämnts gått in i recession och flera länder riskerar att följa efter under det kommande året. Det paradoxala i detta är naturligtvis att en negativ tillväxt medför att marknaden bedömer att Federal Reserve kommer vara mer försiktig med räntehöjningar, vilket ökar optimismen på aktiemarknaden. Den ökade osäkerheten kring den globala tillväxten har också påverkat oljepriset som fallit med omkring 25 procent sedan mitten av juni vilket också har en positiv inverkan på inflationsförväntningarna. Även många andra råvarupriser har fallit tillbaka.

Samtidigt visade många börsbolags halvårsrapporter att de lyckats navigera relativt bra i den turbulenta omvärldsmiljön. I USA har vi kunnat se att omkring 80 procent av storbolagen presenterat ett resultat som låg över analytikernas prognoser, och vinstprognoserna för såväl innevarande som nästa år visar på fortsatt stabil utveckling med en vinstökningstakt på 5–10 procent vilket ger stöd för aktiemarknaden. Bland de bolag som inte lyckades slå förväntningarna hittar vi några av de stora teknikbolagen, men marknaden valde denna gång att fokusera på de positiva faktorerna och teknologisektorn har återhämtat sig starkare än marknaden som helhet. Men trots en bra börssommar lurar fortsatt osäkerheten i bakgrunden och lagom till kräftpremiären har trenden åter vänt, återigen med Stockholmsbörsen och Nasdaq som leder nedgången med fall på närmare 5 procent den senaste veckan.

Under hösten lär mycket fokus ligga på hur konsumenterna påverkas av stigande räntor och fortsatt hög inflation, samt om det kommer får effekter på konsumtionsmönster och sysselsättning. Samtidigt kvarstår problemen med energiförsörjningen i Europa, oklarheter kring den kinesiska ekonomin, geopolitiska spänningar i Taiwan och ett krig som alltjämt fortgår i Ukraina.

Det är uppenbart att det finns en hel del att förhålla sig till under hösten, och det är inte orimligt att de finansiella marknaderna kommer att vara volatila och röra sig i takt med att nya moln uppstår eller skingras på himlen. Det gäller således att ha kontroll på vilka risker man har i sitt sparande så att man är bekväm med hur portföljen kan utvecklas både i med- och motgång, men även hur den långsiktiga strategin för investeringarna är så att målsättning, risk och portfölj talar samma språk.

För mer information

Vi kommer löpande att återkomma med fler kommentarer av faktorer som vi anser är av betydelse för att belysa skeendena på de finansiella marknaderna.

Har du frågor om din situation ber vi dig att kontakta din Säkrarådgivare

Vill du veta mer?

Önskar du en offert eller vill veta mer om våra tjänster? Kontakta oss så berättar vi mer.

Kontakta oss

Senaste artiklar